Gammalt och nytt… Ibland betyder gamla saker så mycket för oss. Gamla minnen av någon man hållit kärt. När man går igenom sitt barndomshem efter föräldrarnas bortgång hittar man gamla saker som får en att tappa andan, att uppleva hur gamla saker varit avgörande för vem man är nu.

För några år sen avled mina föräldrar med några års mellanrum. När jag städade huset hittade jag min brors gamla skolväska med hans böcker i.  Jag har aldrig träffat min bror som dog i leukemi på 60-talet, tre år innan jag föddes. Ändå betydde han så mycket för mig och hans öde präglade mitt liv och inte minst mitt yrkesval. Hans gamla skolväska med hans böcker,  arbetshäften med hans handstil. Andningen stannade en sekund… Gamla minnen bleknar aldrig…

 Jag städar mammas liv.

Mitt barndomshem. Min grund.
Jag städar pappas liv.
Mitt hjärtas minneslund.

Brev. Fotos. Massor ting.
Dåtids besök är faktum.
Och tidsmaskinens klick
Tar till barndomen sakta.

Till  tiden som är längre då
Jag har ännu ej gjort inträde.
Min tjocka släkt givakten står,
Stundom i  lycka eller leda.

Och plötslig bakom kläderhög
Jag hittar i en  hemlig låda
Min brors skolväska som jag såg
Enbart på väldigt gammal foto!

Skolböcker som är prydligt klädda
I omslagspapper. Hans handstil
Och brev från kompis som har flyttat.
Omvärlden plötsligt blir då still..

Hans liv fick sluta då så tidigt.
Mina föräldrars tragedi.
Som den förlust de modigt lidit
I oförsonligt raseri.

Men jag har aldrig träffar honom.
Har längtat. Undrar hur han var.
Han skulle skyddat mig från värden
Den saken var fullständigt klar!!!

Vidrör hans saker. Handen skakar.
Min bror. Min sorg och min vän!
Skolväska från en hemlig låda
I  tiden binder oss igen!